Miljösmart

Vad är elavfall?

Alla vet inte att mobiltelefoner, surfplattor, iPods och datorer har en massa otrevliga kemikalier i sig. Exempel på kemikalier du hittar i skärmar och kretskort är merkurius. Dom flesta plastdelarna är fyllda med brandhämmande material som kallas poly-brominerade. Det är en av dom otrevligaste kemikalierna man kan stöta på.

Alltså kan man inte bara slänga elavfall på närmaste soptipp. Det skulle nämligen förgifta både grundvattnet och marken. Bättre att laga iPad

Vad händer med elavfall?

För att på ett hänsynsfullt sätt kunna återvinna elavfall måste man noggrannt ta isär det och sortera alla material för sig. Ungefär som när du sopsorterar hemma. Efteråt kan man återanvända materialen i nya elektorniska produkter. Men så är sällan fallet tyvärr i världen. Många av dom produkterna vi tror ”återvinns” skickas bara till tredje världen.

Varför undrar du

Jo för att det är dyrt att sortera och återvinna elavfall på ett korrekt sätt. Det är dyrt eftersom personalkostnaden i i-länderna är höga. Dessutom är lagar och regler som omgärdar hantering av farligt avfall stränga (med all rätt).
Men i tredje världen är personalkostnaderna låga och miljölagar obefintliga.

Containrar med farligt avfall skeppas dagligen till länder som Nigeria och Kina. Där letar unga människor och barn efter användbara delar. Efter det kommer ”återvinningsföretagen” och tar ur värdefulla metaller som koppar och guld. Men självklart utan att överhuvudtaget respektera miljön eller personalen som arbetar med det.

Fns miljöorgan

förklarar processen ”I många länder lever hela byar inklsuive barn på att sortera elskrot. För att smälta fram lite guld ur kretskortskontakter så eldar man med koleldar. Sen bränner man plastkablar i tunnor för att få fram kopparen i dom.”

Enligt Basel Action Network ger varje dator ungefär 6 USD i materialvinst. Inte mycket i sammanhanget om man betänker att bränna plast skickar ut dioxin och andra giftiga gaser i luften. Resterande delar som är värda mindre lämnas löst i naturen och smittar jord och grundvatten.

Hur kan du vara miljösmart?

  • Använd dina elektroniska produkter så länge som möjligt. Och framförallt laga iPadistället för att slänga
  • Att sköta och reparera mobiltelefoner och surfplattor ökar dramatiskt deras livslängd.
  • Om vi tillsammans fördubblade livslängden på alla våra elprylar så skulle vi halvera jordens elskrot
  • Du har ett ansvar för miljön och mänskligheten. Använd ditt sunda förnuft. Reparera och sköt om dina elprylar.
  • Donera eller sälj saker du inte längre behöver.
  • Det finns trots allt ett slut på alla råvaror i världen. Och vi närmar oss den punkten med stormsteg.

Och som om detta inte skulle räcka, så sparar du ju en massa pengar på att reparera istället för att köpa nytt och slänga. Att laga iPadär alltid mycket bättre

Kontakta oss

Ring oss eller maila oss så kommer vi samma dag och fixar din telefon direkt på din arbetsplats. Ingen extra avgift. Betala enkelt med kort efter utförd reparation.


Gibraltargatan 54, Göteborg
info@mumien.nu
0703-139687

Kontakta oss!

[contact-form-7 id=”1326″]